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Review your letterhead to stay out of trouble

hether you have

an established

solo practice or

are about to

start one, take a
moment to check your letter-
head, business cards and even
your e-mail signature. Choosing
the content may sound straight-
forward for a one-person enter-
prise, but there are several
pitfalls to avoid.

Letterhead content is broadly
governed by Rule 7.1 of the
Illinois Rules of Professional
Conduct, which is titled
“Communications Concerning a
Lawyer’s Services,” and prohibits
“false or misleading communica-
tion about the lawyer or the
lawyer’s services.”

Rule 7.5, in turn, prohibits firm
names and letterheads that are
false or misleading within the
meaning of Rule 7.1, and further
imposes four restrictions to
prevent confusion:

* Trade names are permitted,
but practitioners must avoid
names that “imply a connection
with a government agency or
with a public or charitable legal
services organization.” Rule
7.5(a).

* Firms may use “the same
name or other professional desig-
nation” in multiple jurisdictions,
but if a lawyer is not licensed in
any state with an office specified
on the letterhead, his or her
“jurisdictional limitations” must
be identified. Rule 7.5(b).

¢ Any lawyer “holding public
office” must be excluded when he
or she “is not actively and
regularly practicing with the
firm.” Rule 7.5(c).

¢ Letterhead must not state or

imply a false connection between
an attorney and a “partnership
or other organization.” Rule
7.5(d)

Sole practitioners have run
afoul of Rule 7.5 on occasion and
sometimes in unexpected ways.

For example, a longtime New
York sole practitioner used the
name “Cardenas & Associates”
on his letterhead and business
cards. Last year, a state appeals
court affirmed the disciplinary
panel’s conclusion that the letter-
head and cards violated New
York’s version of Rule 7.5.
According to the court, the
language “& Associates” was
misleading because the attorney
“did not employ any associates.”
In re Cardenas, 997 NY.S.2d 422,
423-24 (NY. App. Div. 2014).

South Carolina has joined New
York in cautioning sole practi-
tioners to accurately convey
their single-member status on
their letterhead. See In re Defillo,
762 S.E.2d 552, 553 (S.C. 2014)
(Attorney’s letterhead violated
Rule 7.5 in part because it
“contained the phrase ‘Attorneys
and Counselors at Law’ when, in
fact, respondent had no partners
or associates at the times the
letters were written.”).

Another warning extends to
sole practitioners who maintain
multiple offices, particularly
those who practice in state
border areas. Avoid using nonli-
censed-state addresses on your
letterhead without proper
disclosure.

As a case in point, a
Washington, D.C., solo received
an informal admonition for
including a Maryland office
address on her letterhead
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without disclosing she was not
licensed in Maryland. Because
the attorney also was licensed in
Tllinois, the Illinois Supreme
Court issued a reciprocal
reprimand. In re Winstead, 69
A.3d 390, 398 (D.C. 2013); see
also In re Winstead, No.
M.R.27011 (Ill. Sup. Ct. Jan. 16,
2015).

Even using a post office box
on your letterhead for a nonli-
censed jurisdiction — without
disclosure — has been ruled a
violation of Rule 7.5. Attorney
Grievance Commission v. Stinson,
50 A.3d 1222, 1237-38 (Md. 2012)
(“Respondent’s use of law office
letterhead ... showing only a
Washington, D.C., post office box
address, without indicating
thereon that she was only
licensed to practice law in
Maryland and not in the District
of Columbia, violated Rule

7.5(b).”).

Moreover, although sole prac-
titioners may use appropriate
trade names under Rule 7.5(a),
make sure the name is not
misleading. A solo’s letterhead
was deemed improper, even
though the firm’s name consisted
of the attorney’s last name
followed by “& Company,”
because the letterhead misrepre-
sented “his position as a senior
member of Leigh & Company
when, in fact, he was a sole legal
practitioner.” State v. Leigh, 914
P.2d 661, 666 (Okla. 1996).

Also be aware that e-mail and
faxes are subject to the same
Rule 7.1 standards as letterhead.
See In re Winstead, 69 A.3d at
398 (misleading communications
included e-mail and faxes).

Keep in mind that letterhead
transgressions can lead to
troubles beyond state-imposed
discipline. According to a federal
judge in Massachusetts, several
sole practitioners who used a
single letterhead had “an affir-
mative duty” under Rule 7.5(d) to
“disclaim any partnership if they
are not, in fact, partners.”
Andrews v. Elwell, 367 F.Supp. 2d
35, 39-41 (D. Mass. 2005).

The court went on to decide
that the group letterhead was
“indicative” that a partnership-in-
fact may exist, and consequently
denied the sole practitioners’
motion for summary judgment in
a malpractice action, even though
the movant-attorneys were not
involved in the underlying case.

With those principles in mind,
make a quick review of your
stationery, cards and e-mail
signature. It will be time well
spent.
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